Rise of vertical farming in the city 도심 속에서 자라나는 ‘버티컬팜’

Along with the reduction of agricultural land which is caused by urbanization as well as population growth, the food of the future has faced significant challenges. Therefore, a variety of methods that can cultivate food more safely have garnered a lot of attention. Vertical farming enables the cultivation of crops all year around in the city regardless of climate change, by controling the light and temperature. Also, it has reduced possibilities of disease and insect pest, so it has emerged as a new type of agriculture in urban areas. A vertical farm has recently been established at a subway station, which is a sunless place. It is a small farm which was built inside the subway station, at an underused space. As it has collaborated with an automated system, which enables robots to take care of sowing and harvesting, it has captured a lot of attention in the market. The fresh vegetables raised at the Metro Farm have been provided at a cafe located next to the farm. Vertical farming has also been introduced to restaurants. As the restaurant consumes a lot of vegetables, it used to feel burdened by the high price of vegetables. And the vertical farm has tackled the existing difficulties facing the restaurant. Customers can check the farm which raises vegetables that are served to their table. Vertical farming, which has been applied to a lot of different areas, has also been introduced to schools and used as a method that can foster talented manpower. By raising the agricultural products at a vertical farm, students can learn more about vertical farming, which is an emerging agricultural skill for the future. We introduce vertical farming, which is expected to solve the labor shortage as well as a shortage of food in the future.

최근 도시화로 인한 농경지 감소와 인구증가에 따른 미래 식량문제를 해결하기 위해, 안정적으로 먹거리를 재배할 수 있는 방법에 대한 관심이 증가하고 있다. 이때 도심 속 공간에 자리 잡고 있는 ‘버티컬팜’은 빛, 온도, 습도 등을 인위적으로 조절해 기후 변화에 관계없이 사계절 내내 안정적으로 농작물을 기를 수 있는 공간이다. 해충과 질병 발생의 위험이 적어 새로운 도시 농업으로 떠오르고 있는 버티컬팜은 햇볕이 들지 않는 지하공간인 지하철역에도 등장했다. 지하철 역사 내 유휴공간을 활용하여 만든 메트로팜은 로봇이 파종부터 수확까지 전 과정을 스스로 알아서하는 자동화 시스템을 결합하여 더 큰 주목을 받고 있다. 로봇을 통해 수확한 청정 채소는 메트로팜 옆에 운영되고 있는 팜 카페에서 바로 맛볼 수 있다는 것이 특징이다. 또한 식당 내에서도 버티컬팜이 활용되는 것을 확인할 수 있는데, 채소의 사용량이 높은 식당의 특징상, 채소의 값이 오르면 큰 부담이었던 음식점의 고충을 해결해주고 있다. 채소를 재배하는 모습을 손님들이 직접 눈으로 확인할 수 있기 때문에 더 믿고 먹을 수 있다는 것이 장점이다. 나아가 버티컬팜은 학교 내에 자리 잡고 농업 미래인재를 양성하기 위한 수단으로 활용되고 있다. 자라난 농작물을 스스로 재배하는 체험을 통해 학생들은 미래 농업공간인 버티컬 팜에 대해 쉽게 접근할 수 있다는데, 노동력 부족 문제와 미래 식량난까지 해결할 해결책으로 떠오르는 버티컬팜을 만나본다.

 

바로가기 : https://www.youtube.com/watch?v=CY0RNOS6HsU
출처 : 농수축산신문 2019.11.08